Green Plan plaatst groendaken uit overtuiging: “Ook ik wil organisch groeien”

Glenn Hermans (44) uit Heffen is een ondernemer in hart en nieren. Met zijn firma Green Plan plaats hij groendaken. Daarnaast heeft hij met Dry Plan ook nog een bedrijf dat gespecialiseerd is in vochtbestrijding en lanceerde hij onlangs een eigen merk van vochtbestrijdingsproducten. “Het plaatsen van groendaken is voor mij veel meer een passie en een missie dan een job.”

"Een groene jongen? Noem mij liever een ecorealist. Iets wat louter op goodwill of liefdadigheid is gebaseerd, heeft weinig kans om op termijn te overleven."

“Waarom groendaken zo’n opgang kennen? In de eerste plaats omdat ze in sommige steden al verplicht zijn - in Antwerpen en Leuven bijvoorbeeld. En in andere steden, zoals Mechelen, krijg je een premie van 31 euro per vierkante meter als je een groendak plaatst. Maar daarnaast zijn groendaken ook heel belangrijk voor het milieu en de waterhuishouding. Je kan een groendak bekijken als een spons op je dak. Dat betekent dat wanneer er een stortregen is, het water gebufferd wordt en langzaam naar de riolen stroomt. In de toekomst zullen we wellicht vaker extreme weersomstandigheden hebben en dus wordt het steeds belangrijker om verzadigde rioleringen te voorkomen”, legt Glenn uit.

“Een tweede voordeel van een groendak is dat het de temperatuur in huis stabiliseert. Als het heel warm weer is gaat het vocht in een groendak verdampen waardoor je een soort koelingseffect krijgt. In de winter is het net andersom, dan gaat het vocht een isolerende rol spelen. Stel dat alle platte daken in een stad een groendak zouden hebben dan zou het urban heating effect al heel wat minder zijn. (Urban heating is het fenomeen dat het in een stad altijd een paar graden warmer is dan op het platteland, red.) Een dak met roofing kan in de zomer algauw tot 70 °C warm worden. Als er een groendak op ligt blijft dat beperkt tot maximaal 25 of 30 °C. Tegelijkertijd beschermt een groendak tegen schade door hagelbuien, of door de uv-straling en zuivert het bovendien de lucht. En dan zwijg ik nog over de biodiversiteit die zo’n groendak creëert.”

Rendement

Volgens Glenn werken zelfs zonnepanelen aan een hoger rendement als je ze combineert met een groendak. “Hoe dat komt? Omdat het groendak ervoor zorgt dat de temperatuur op het dak niet te hoog wordt. Een zonnepaneel verliest een groot stuk van zijn rendement wanneer de temperatuur van het paneel hoger is dan 25 °C. Als je dus zonnepanelen hebt liggen op een plat dak, kan je ze best combineren met een groendak.”

"Een groendak gaat meer dan dubbel zo lang mee als een gewoon plat dak. Maar je moet het dan wel onderhouden. “Dat betekent dat je ongeveer tweemaal per jaar moet wieden. Er komen altijd wat zaadjes van grassen of andere planten op terecht. Als je die niet zou wieden, dan bouwt dat na een aantal jaren een massa op en je moet toch proberen om het gewicht onder controle te houden. In het begin moet je ook voldoende water geven. Zeker met de droge zomers die we de afgelopen jaren kenden.”

Drie systemen

Er zijn drie systemen van groendaken. Bij het eerste wordt een dak ingezaaid met sedum, bij het tweede systeem wordt een met sedum ingeweven mat gelegd op het dak en tenslotte is er nog het kant-en-klare groendak. Dat is de optie die het meest gebruikt wordt en bovendien het meest efficiënt is. “Dat is ook de methode die we bij Green Plan toepassen”, zegt Glenn. 

“Bij hele grote gebouwen wordt vaak de eerste methode, met het inzaaien, gebruikt. Maar als je dat niet intensief onderhoudt, wordt het heel snel een woestijn met onkruid. Dat gebeurt jammer genoeg veel te vaak. Projectontwikkelaars zien een groendak alleen als een verplichting, maar ze zien niet de voordelen van een goed werkend groendak.”

Cassettes

Een systeem met een kant-en-klaar groendak bestaat uit bakjes met sedum (rotsplantjes) die je in elkaar klikt. Die worden eerst een tweetal jaar op het veld gekweekt, bemest en bijgesnoeid zodat de plantjes heel sterk worden. Pas als ze 80 % volgroeid zijn, zijn ze klaar om op het dak te plaatsen. In een groendak-cassette zitten ongeveer 15 verschillende soorten plantjes. Naargelang de oriëntatie van je dak – schaduw, halfschaduw of zon - gaan sommige soorten de overhand nemen en gaan anderen misschien verdwijnen. Je kan er achteraf zelfs kruiden of bloemen op kweken.

Kostprijs

“Wat een groendak kost? Een gezaaid dak kost tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter. Voor een ingeweven groendak is dat 50 tot 60 euro en een kant-en-klaar groendak met cassettes kost tussen de 80 en de 100 euro per vierkante meter”, legt Glenn uit.

Een groendak kan in principe op ieder plat dak geplaatst worden maar je dient eerst wel je dak te laten inspecteren door een ingenieur. Je mag rekenen dat een groendak ongeveer 30 kilogram per vierkante meter weegt, maar bij de plaatsing wordt uitgegaan van een gewicht van 100 kilogram. Wanneer je dus op je dak kan lopen, is het normaal gezien ook sterk genoeg voor een groendak.

Overtuiging

Green Plan startte ongeveer tien jaar geleden met de aanleg van groendaken. “Ik deed het toen meer uit overtuiging dan om er veel geld mee te verdienen. Ondertussen zijn er in Vlaanderen een aantal megabedrijven die groendaken plaatsen. Ik maak niet zoveel publiciteit. Ik wil alles organisch laten groeien. De markt van de groendaken is nog in volle evolutie. Ik werk vooral met onderaannemers die de groendaken voor mij plaatsen. Maar ook particulieren en zelfplaatsers kunnen bij ons terecht. Een groendak plaatsen is niet moeilijk."

“Ik beschouw mezelf als een moderne boer. Ik doe de groendaken vooral uit overtuiging omdat we iets moeten doen tegen de klimaatopwarming. Ik probeer in mijn eigen tuin aan permacultuur te doen en daarnaast ben ik ook bezig met aquaponics, een systeem om groenten te kweken op een kleine oppervlakte. Een groene jongen? Noem mij liever een ecorealist. Iets wat louter op goodwill of liefdadigheid is gebaseerd, heeft weinig kans om op termijn te overleven.”

Interview door Ward Bosmans

Green Plan plaatst groendaken uit overtuiging: “Ook ik wil organisch groeien”

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x